Arkiv

Sök

söndag 12 januari 2020

2019-listan


Har året varit bra?
2019 var ett bra år, men min känsla nu i efterhand är att det var kantat av lite väl mycket stress. Jag har flyttat utomlands, jobbat hårt hela sommaren, pluggat dubbla kurser under hösten och försökt pressa in mycket roliga saker däremellan. Vändningen kom dock i september när skolan började och jag kände att jag inte orkade riktigt, då fick jag dra i nödbromsen och boka av lite saker. Det var nog tur, annars hade jag lätt kunnat kämpa på ända in i väggen. Drar lärdomar från det - jag måste lära mig att vara lite mer good enough med vad jag tar mig an. Annars har 2019 varit kanon och fyllt av spännande saker! 

Höll du några av dina nyårslöften?
Målet var att året skulle gå i modets, styrkans och lugnets tecken. Modet handlade mycket om Österrike. Men även om att utmana mig själv att testa nya saker. Det gjorde jag verkligen, jag har känt mig modig under 2019. Styrka handlade om både fysisk och psykisk styrka. Och det tycker jag att jag hållit. Jag har rört på mig kontinuerligt hela året, vandrat, promenerat, joggat, åkt skidor, spelat tennis, yogat. Satt upp mål och kämpat för att nå dem. Vilket har medfört psykisk styrka också. Tror inte att Graz hade blivit en lika bra upplevelse om jag inte bestämt mig för att vara fysiskt aktiv under hela våren. Lugnet - ja det kanske jag inte höll riktigt, men jag har tänkt på det och det var det som fick mig att bromsa lite i slutet av året. 

Tror du att 2020 kommer bli bättre/sämre?
2020 är mitt år, det säger jag bara! Herregud vilket år jag har framför mig, det känns verkligen som att allt kan hända. Nu i helgen har jag fyllt 25 år, vilket ju ändå är lite av en milstolpe. Nästnästa vecka börjar jag och Louise skriva masteruppsats och i juni tar jag examen. Just nu sitter jag och uppdaterar mitt CV och ska börja söka jobb och förhoppningsvis hittar jag ett trevligt ”riktigt” jobb att börja på under året. Så förväntansfull och lite nervös inför var 2020 har att erbjuda! 

Har du förlorat någon kompis detta året?
Den 12 december somnade min älskade underbara mormor in efter en lång tid av sjukdom. Hon var en av mina bästa vänner och det gör så ont att tänka på att hon nu är borta. Samtidigt var hon verkligen värd vilan, det var dags. Vila i frid lilla mormor! 

Vad kommer du sakna från 2019?
Mormor såklart, men också alla de vänner jag träffade i Graz. Målet är naturligtvis att jag ska träffa dem igen någon gång, men eftersom de är utspridda över världen är det ju inte helt säkert att det blir av. 

Nämn något positivt från 2019.
Jag har börjat tänka i nya banor och utmanat mig själv. Bland annat genom att äta mer vegetariskt och fundera över hur vi kan vara mer klimatsmarta. 2019 gav mig insikter om mig själv och vad jag är kapabel till, men även om hur vår värld faktiskt mår.

Vad spenderade du mest pengar på?
Mat, dryck, hyra och resor.

Finns det något du ångrar med 2019?
Att jag och Erik inte hade någon gemensam semester i somras. Vi borde tagit ledigt en vecka tillsammans och bara haft mysigt. Istället jobbade vi om varandra och fick knappt någon ledig tid tillsammans. 

Lärde du dig något nytt under 2019?
Jag lärde mig att fortkörningsböter i Österrike inte är så dyrt ändå. Jag lärde mig förstå, läsa och lyssna på tyska. Försökte lära mig prata också, men det var svårare än jag trodde.

Bästa köpet?
Årets bästa köp var nog att jag enbart investerade i saker jag verkligen behövde och tänkte långsiktigt. Alla kläder jag köpt har suttit perfekt och passat min garderob. Men det allra bästa köpet var nog min väska från Marlene Birger. Jag har suktat efter den i åratal, så den var jag värd. 

Blev du kär i år?
Ja, jag blev kär i Graz. Alltså inte i någon person där, utan i själva staden. Det är en riktig favoritplats, så trevlig stad med allt man kan behöva såsom vacker arkitektur, trevlig natur och härliga restauranger och barer. Saknar Graz lite varje dag!  

Vilka datum från 2019 kommer du alltid att minnas?
15 februari när jag flyttade till Österrike och 12 december då min mormor somnade in.

Vilka länder/städer/platser besökte du?
Graz, Wien, Schladming och Salzburg i Österrike. Maribor och Ljubljana i Slovenien. Zagreb i Kroatien. Trieste i Italien. Norrköping, Västkusten och Göteborg i Sverige. 

Gjorde du något som du aldrig gjort förut?
Flyttade utomlands, körde bil i Österrike, Slovenien och Italien, började äta helt vegetariskt på vardagar. 

Vad var din största framgång 2019?
Kandidatuppsatsen och bedömningen vi fick av den, så stolt! Att jag lyckades handleda totalt 90 ungdomar under sommaren. Att jag kickade ass på min omtenta i statistik och fick VG. Att jag fått högsta betyg på alla kurser jag läst, även i Österrike. Att jag lyssnat på mig själv och prioriterat att må bra i slutändan. Att jag lyckats spara pengar trots ett välfyllt år. 

Största misstaget?
Vet inte om jag gjort några misstag direkt. Jag har utmanat mig själv, utvecklats, vågat och gjort mitt bästa. Kan inte komma på något misstag från året. 

Har du varit sjuk eller skadat dig?
Nej, bara lite förkyld. Däremot har jag varit otroligt bakfull till följd av en riktig festvår i Österrike. 

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Jag var väldigt glad, men också ganska ångestfylld. Inte speciellt ledsen dock. 

Vad önskar du att du gjort mindre? 
Jobbat så mycket under sommaren. När jag kom hem från Graz var jag ledig i 2 dagar innan jag började jobba mer än heltid typ varje dag i 7 veckor tills skolan började. Jag hade kunnat unna mig lite mer ledigt, lite tid att faktiskt komma hem och landa innan jobbet drog igång. Men det är lätt att vara efterklok.

Hur tillbringade du julen?
Julen 2019 var bra, men gick lite för fort. Jag firade med Eriks familj en helg innan jul och sedan firade jag och Erik med räkfrossa kvällen innan pappa kom och hämtade mig. Väl hemma i Källby dagarna innan jul var vi alla lite påverkade av mormors bortgång och vi gick på tacksägelsegudstjänst och förberedde begravningen. Men sedan träffade jag även vänner på glöggkväll och fika. Julafton var mysig med god mat, släkten, groggkanna, kortspel, bordtennis och midnattsmässa. På juldagen åkte vi skridskor, jag gick på en förfest och Erik kom på kvällen. På annandagen åt vi kalkonmiddag och började lägga ett tusenbitarspussel. Sedan myste jag bara hemma tills det var dags att åka tillbaka till Örebro den 30 december. 

Favoritserie i år?
Succession helt klart. Grymt bra! 

Bästa boken du läste i år?
Jag har tyvärr knappt läst någon bok i år. Homo Deus har jag börjat på, den gillade jag och ska försöka läsa klart snart. Sedan hade jag en riktigt mysig vecka i maj när det var dåligt väder i Graz och jag satt invirad i en filt på min balkong och läste Midnattsrosen av Lucinda Riley samtidigt som jag drack te och regnet smattrade. Hela upplevelsen gjorde att boken blev riktigt bra. 

Största musikaliska upptäckten? 
Winnerbäcks nya album. Har lyssnat sönder det typ. Ska bli så kul att se honom live i sommar. 

Vad gjorde du på din födelsedag 2019?
2019 fyllde jag 24 år på en torsdag. Jag vaknade av att Erik sjöng och gav mig paket. Sedan åt vi frukost hemma och när han gick till skolan gick jag ut på stan och åt vinlunch. På eftermiddagen skickade jag in min och Amandas kandidatuppsats och unnande mig lite tårta och bubbel. På kvällen kom min familj + min faster på besök och vi åt pizza och tårta. Trevlig födelsedag! 

Hur skulle du betrakta din stil 2019?
Jag har mognat i min stil under 2019. Dels för att jag bestämt mig för att börja planera inköp och klädval, dels för att jag rensat ut en hel del gamla plagg som jag haft kvar sedan högstadiet typ. Jag har också börjat uppskatta att känna mig hel och ren framför att sticka ut - vill ha fina naglar, fixat hår och en helhet som känns bra. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar