Arkiv

Sök

lördag 11 juni 2011

Frihet är ovärdelig.

Jag skickade ju in en krönika jag skrev som svenska-projekt till vår lokala tidning för att försöka få den publicerad. Jag fick mail häromdagen om att de beslutat att inte publicera den för att de fick många liknande förfrågningar, varför de hellre valde att tacka nej till alla. Men ni kan ju ändå få äran att läsa den. Here we go, krönika: 

Solsken, frihet och en liten blomma

”Guld har sitt pris, frihet är ovärderlig.” Ett kinesiskt citat som stämmer mer än väl. Om man tänker efter riktigt noga och försöker spekulera i begreppet frihet kommer man fram till att det är ett ganska svårdefinierbart ord. För mig är frihet när en tyngd lyfts från mina axlar. När ett stort projekt är färdigt, när man avslutat något jobbigt eller när man tagit itu med något som behövde tas itu med.

Just i detta nu kämpar många med att göra färdigt de sista uppgifterna i skolan innan det efterlängtade långa lovet är här. Skolan är en plats där man verkligen kan fundera på ordet frihet. Jag har anledning att säga att skoluppgifter verkligen kan ta knäcken på en. Man är nära att gå in i väggen och medan hjärnan egentligen redan tagit sommarlov fortsätter man pressa sig själv framåt för att uppnå det där betyget man strävat efter i en hel lång evighet. Känns det som i alla fall.

Men för mig går frihet inte att köpa. Det finns ingen genväg till känslan. Du måste göra färdigt, fullborda din uppgift, lämna in din lilla bebis för att sedan vänta på ett resultat. Att få kritik för något man kämpat länge med är inte ofta kul. Men det är nödvändigt. Att känna känslan när du lyckas, det är frihet.

Många är de studenter som i juni springer ut från sina skolor med en känsla av frihet. ”Sjung om studentens lyckliga dagar.” En del är pessimistiska och tänker enbart på hur dåligt det kommer gå för ungdomen när de kommer utanför skolans trygga väggar. Men det är inte dem vi ska lyssna på, vi ska lyssna på våra egna mål och drömmar. Nu kan det låta som om jag själv vore student i år, men jag har två år kvar innan jag ska stå där och sjunga. Sjunga om frihet.

Sommarlov kommer jag att få i alla fall. Om nu inte jorden skulle få för sig att gå under innan dess, såsom det talas om var och varannan vecka. Innan jag tar lov har jag ungefär hundra olika saker kvar att fullborda i skolan. Men jag vet att det finns ingen genväg för att känna känslan. Den går inte att köpa, den är inte materiell.

För ”guld har sitt pris, frihet är ovärderlig.”

Agnes Andersson SP1D - 2011

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar