Arkiv

Sök

onsdag 18 november 2009

Yrkeslivsmässan!

Vecka 40 var jag och alla andra nior på min skola ute på prao. Där fick vi testa på hur det skulle kunna vara att arbeta på den arbetsplatsen och dessutom var det en del fakta som vi skulle ta redo på om företaget. Bl.a. fakta om miljön, historik, ergonomi, yrken, arbetsuppgifter och utbildning. Det var en mycket rolig vecka för min del och tiden gick mycket fort eftersom jag fick göra en massa roliga saker!
När vi sedan kom tillbaks till skolan var det dags att börja bearbeta faktan som vi tagit reda på under vår prao. Det första vi gjorde var att skriva ihop, pyssla och pussla ihop de texter vi skulle ha och sedan var det även renskrivning som gällde. Vi fick även ta fram en prototyp på hur vi ville att vår monter skulle se ut när den var klar.
Sedan fick vi 3 halvdagar på oss att göra en monter om vår praoplats. Vi fick en helt ren monter, alltså en stor pappskiva, vikt på 3 ställen. Sedan var det dags att förverkliga våra prototyper. Vi fick använda oss av allt möjligt, endast vår kreativitet och fantasi kunde sätta gränser. Jag använde mig av silkespapper, gjorde en egen "tegelvägg" med bruna papper och svart tuschpenna, och använde även presentpapper.
Sedan var det dags att sätta upp sina texter och bilder (tyvärr hade jag ju inga foton, eftersom att mina kamera försvann i samband med montertillverkningen i skolan) men jag blev ändå väldigt nöjd med min monter! :o)
Sedan v. 46 var det dags för själva mässan, alla niornas montrar ställdes ut i Götene Folkets Park och vi fick även ett bord som man skulle dekorera. På torsdagen och fredagen stod vi där och berättade om våra praoplatser och framförallt om våra egna praoupplevelser för de besökande. Det fanns också jury som gick omkring för att kunna utse vinnare till de olika tävlingskategorierna: "bästa monter", "bästa prao-uppdrag", "bästa muntliga presentation" och "bästa miljöpresentation". Jag gick till final i bästa monter, och bästa muntliga presentation, men tog inte hem något pris i något. Men jag hade så himla kul att det absolut inte gjorde något, jag var så nöjd ändå! :D
Yrkeslivsmässan var en väldigt rolig upplevelse och erfarenhet! Mycket bra nu inför gymnasieval, då vill man ju ha så bra koll som möjligt och veta så bra som möjligt vad man tycker är kul och vad man vill syssla med! :D
Nu har jag även laddat in lite bilder på datan, så förhoppningsvis kan ni snart få ett inlägg med bilder från Tunisien! :o)

8 kommentarer:

 1. du skulle tatt ett pris tycker jag. så himla gullig är du, puss! /u, <3

  SvaraRadera
 2. aaw, du är gullig Ulli! <3 Och ni var helt klart rätt vinnare till bästa monter! :) puss<3

  SvaraRadera
 3. Mår du bra? :)Det gör jag.

  SvaraRadera
 4. Fan va tråkigt det va att bara sitta där... tur att det fanns en såndär lapp som det stod "Är På Paus" på. haha

  SvaraRadera
 5. svar: jag mår bra! :) vad bra att du mår bra.

  SvaraRadera
 6. svar: det va jättekul att sitta där och jag använde min skylt högst typ 3 gånger... ^^ :P

  SvaraRadera
 7. Din monter var jätten fin & dinna kakor var goda ;D // amanda (:

  SvaraRadera